Primark Groningen Primark Groningen Primark Groningen Primark Groningen Primark Groningen Primark Groningen

Primark Groningen

Bennett Construction were the Main Contractor on the fit-out of Primarks store in Groningen, Netherlands.


Although our team were more than familiar with the requirements of fitting out such a store for Primark the key differences besides the new language was the building compliance requirements under Dutch Law. However following extensive research and discussions with our partnering Dutch design team it was clear that our experience and knowledge of the stringent rules and regulations of construction in Germany stood to us.

The 59,000sq ft store is located within the Westerhaven “own door” shopping centre is spread over 3 floors. The Westerhaven centre is a modern shopping complex with a traditional Dutch brick façade. The unit itself presented ideal retail floor plates and ceiling heights to work with to realise Primark’s vision when designing the store layout.

Major plant including internal AHU’s, gas boilers and the roof level generator and dry air coolers were all installed. 

Continual liaison was required with neighbours in the apartments over the first floor to discuss activities and timelines with the project. 

The store is accessible at the ground floor level only.  It is accessible from Westerkade, the main circulation street around the centre. When we commenced our fit-out in early December 2015 the streets around the centre looked uninviting, however in complete contrast on the opening day, it was bright and sunny with great life brought back into the area not alone with the vibrancy and brightness that the façade of the store has created but also how the city rowed in behind the project by rejuvenating the streetscape with the addition of some hard and soft landscaping along with increased quantities of bicycle stands.   

The focal point of the new store is the central atrium, this has full height glazing on both sides along with circular aqua and white LED lighting rings that are set at different heights against a black backdrop which creates a feeling of depth. New to the design is the provision of bespoke customer seating complete with USB charging points along with a seamless free Wi-Fi Network throughout the store.

Project Details
Client: Primark
Size: 59,000ft2
Architect: Jack Coughlan Associates
Surveyor: Bruce Shaw Partnership
Timeframe: 4 Months