Primark Zeil, Frankfurt Primark Zeil, Frankfurt Primark Zeil, Frankfurt Primark Zeil, Frankfurt Primark Zeil, Frankfurt Primark Zeil, Frankfurt

Primark Zeil, Frankfurt

This Design and Build project included the structural alterations and fit-out of an existing multi storey building over 6 floors. This existing building is located on Frankfurts main shopping street, Zeil.

The building itself is 9 storeys with one floor below ground.  The building is unusual in that the entire footprint of the 2nd, 3rd and 4th Floors were occupied by another retailer, “Karstadt”, effectively splitting the Primark demise in two with both sharing common escape stairs, one of which is the new Primark Staff Stairs enabling access for personnel between their sales floors at the lower level and their stockroom and office area on the upper levels.

 

The Project was effectively split into 3 elements.  Firstly the “Soft Strip” of the premises to bring all floors back to a “grey box”, removing all non-structural elements including all M&E Plant, Equipment, pipework, cabling along with 3 existing lifts over the full height of the building. This then allowed the building to be fully checked and surveyed to ensure the drawings reflected what existed.

 

The Second element, the structural alterations could only begin upon receipt of the Building Permit and Prüf Engineers Report.  These alterations included the introduction of a new double customer lift shaft constructed in reinforced concrete, including new pits below basement level and the underpinning of the external wall adjacent.  Alterations were also required to the existing escalator well to accommodate the new larger escalators which were installed during the Fit-Out, along with new steel sections in various locations for strengthening of the structure and trimming of opes for services.  All of these structural works were carried out in strict accordance with the Prüf Engineers Report as they inspected the works prior to each concrete pour.  They also reviewed the installation of all steel members.

The Final element was the Fit-Out of the Retail Floors, Office and Welfare Area and Stockrooms, all with new services. The new works included the installation of 4 new escalators, 2 new goods lifts over 5 floors and 2 new customer lifts over 3 floors.

The retail floors were fitted out to the latest Primark Flagship Standards with a mixture of open and closed cell ceilings in both plasterboard and metal tile.

Cash Desk banks of up to 18 units per floor were provided with a sophisticated queuing and call forward system including integrated display screens within the Cash Desk wall for video advertising and displays.

Amtico flooring is used throughout the sales floors with the walkways clearly defined from the sales field with contrasting colours. Each department is defined uniquely with its own branding (Male, Female, Kids, Home etc) and coloured merchandising system with feature items displayed within wardrobes which stand proud of the main merchandise wall system.

A focal point of the store is the central escalator atrium where the custom balustrading and the full height feature glazed walls provide a platform for the specialist merchandising system to the front.  At each floor level within the atrium there are bands of mirrors with a seamless light feature shining through the sand blasted section of the mirror.

During the fit-out a number of external bodies were engaged to review the M&E design, architectural finishes and sign off on completion.  The building fully complies with the BrandschutzKoncept (Fire Concept) – a prerequisite to the store opening.

The Key to the successful completion of this all projects within Germany was good neighbour relations, close consultation with External Experts and constant liaison with the Local Authorities.  The store officially opened on 14th February 2013.

Project Details
Size: 7549M2
Architect: RKD
Surveyor: KMCS
Timeframe: 6 Months
Location: Germany