Penneys Waterford Penneys Waterford Penneys Waterford Penneys Waterford Penneys Waterford Penneys Waterford Penneys Waterford Penneys Waterford

Penneys Waterford

Following on from the successful completion of previous Penneys projects, Bennett (Construction) Ltd were delighted to work once again with Penneys on the extension and refurbishment of this now ultra-modern store.

This design and build project involved the construction of an extension in two phases to the Penneys store in Barronstrand Street. 

Having opened its original store in 1985, it was extended to 21,400 sq ft. following the procurement of Egan’s pub in 2009. And following the acquisition of the adjoining Belfry hotel, this project allowed Penneys to almost double the trading area of the existing store, with retail capacity reaching almost 44,000ft2 on completion. During the construction of the extension an extensive refurbishment of the existing store was also undertaken.

Due to the archaeologically sensitive nature of the site, phase 1 works involved pre-demolition archaeological investigations. This allowed the demolition of the existing Belfry Hotel to be completed while the archaeological report was compiled and reviewed, determining the impact on the proposed piling works.

The demolition included the soft strip and structural demolition of the Belfry Hotel, and later break through to the existing store. Existing piles were retained for incorporation in the new design and these were supplemented with additional CFA piles. Underpinning works were required to the adjoining Cathedral wall to facilitate CFA piling.

The structure of the building comprises of steel frame with concrete composite floors with a single ply membrane roof on metal decking, providing two retail floors and a second floor stockroom. The façade consists of planer glazing and coloured rendering.

Running within phase 1 works were a refresh of the existing store along with extensive alterations and an extension to the back of house/office areas. The entire area was stripped out and refitted by nights on a phased basis so as not to effect the day to day operations of the store.

Phase 2 involved the demolition of the rear of the 2009 Penneys store, with temporary propping in place to support the adjoining protected structure of the 13th Century Blackfriars Abbey. Again, archaeological investigations were required pre-commencement of the CFA piling. 

As with phase 1 the building comprised of steel frame and concrete composite flooring. The works also included the construction of a new roof plant enclosure along with alterations to the existing plant room. The façade consists of coloured render, planer glazing and random rubble stonework and provide a new entrance to the store from Conduit Lane.

 

 


    

Project Details
Client: Primark
Size: 44,000ft2
Architect: Jack Coughlan Architects
Surveyor: KMCS
Timeframe: 14 Months
Location: Ireland