Harbour Lodge - Crofton Road Harbour Lodge - Crofton Road Harbour Lodge - Crofton Road Harbour Lodge - Crofton Road Harbour Lodge - Crofton Road Harbour Lodge - Crofton Road

Harbour Lodge - Crofton Road

The original Harbour Commissioners House on Crofton Road was built in 1820. It was completed in a neo classical style using local Dalkey granite. The two storey building is surmounted by a clock tower and signalling turret and is in use as the Harbour Lodge.

During the development of the entire Harbour Yard site on Crofton Road, BCL were commissioned to carry out the renovation, restoration and extension of the existing building and to convert into modern office accommodation.  The new 2 storey extension to the rear of the existing building occupies the entire area of the original garden.

As the lodge was a protected structure, it was a condition that the original garden walls be retained. These 600mm thick rubble walls were refurbished and form the external walls of the new extension.  To allow light into the new ground floor extension, window slits were carefully formed through the rubble walls by installing new steel heads.  Considerable underpinning was also required to enable the construction of new foundations for the extension, which was structurally independent of the original building.  The new extension was formed by a steel frame with concrete wide slab floors and clad in a curtain walling system.

The removal of the external render revealed some minor cracking which was stitched as a precaution prior to new lime based render being reapplied.  The existing stone quoins, keystones and plinths were repaired where necessary, repointed and cleaned.  The clock element in the tower was fully restored.  The tower contained brickwork infill elements which were fully restored and again repointed with lime mortar pointing.

A number of timber window lintels were uncovered but found to be in good condition.  The existing sliding sash window elements were fully refurbished in traditional style with period glass fitted. 
The existing plaster ceilings were retained and the existing cornices repaired and replaced as required. 
All the internal joinery, doors, architraves, cills, reveals, skirtings floors etc were restored and redecorated as was the central spiral staircase.

The existing roof was repaired using traditional slates.
An existing chandelier was removed during the works and refurbished and reinstated at the end of the project.

All the work was carried out under the watchful eye of the Conservation Officer whose offices overlooked the site and delivered on programme and to budget

 

Project Details
Client: Crofton Developments Ltd
Architect: O’Mahony Pike
Surveyor: DL Martin & Partners
Timeframe: 8 Months
Cost: €2.1 Million
Location: Ireland